Is sauna goed voor je gezondheid?

Een veel gestelde vraag die mensen hebben is of sauna goed is voor je gezondheid. Het simpele antwoord daarop is “Ja, sauna is goed voor je gezondheid!” Waarom? Dat leggen we je graag uit.

Allereerst is een dagje sauna erg ontspannend. Een telefoon is niet toegestaan, dus je bent "offline". Voor veel mensen zorgt dit al voor een heerlijk ontspannend gevoel aan het einde van de dag. Én minder stress heeft natuurlijk een positief effect op jouw gezondheid.

Wat doet de warmte in de sauna met je lichaam?

De temperatuur in onze sauna's varieert tussen de 60 en 90 graden; met soms wel temperaturen richting de 100 graden Celsius. Maar wat doet deze warmte eigenlijk met je lichaam?

Doordat je lichaam in de sauna warmer wordt, begin je zweet te produceren om deze warmte kwijt te raken. Het zweten zorgt ervoor dat er warmte wordt afgestoten; echter worden op deze manier ook afvalstoffen afgevoerd. En dit is natuurlijk positief voor je lichaam.

Daarnaast zorgt de warmte voor een betere doorbloeding in het hele lichaam. Ook kunnen spieren en gewrichten in een sauna beter ontspannen en herstellen. Wist je bijvoorbeeld dat voor mensen met reumatische klachten sauna een positief effect heeft? En dat ook veel (top)sporters sauna gebruiken voor het positieve effect op het snelle spierherstel?

Bij Thermen Berendonck hebben we maar liefst 13 verschillende sauna’s en stoomcabines 

Afwisseling tussen warm en koud

Een dagje sauna zorgt meestal voor een afwisseling tussen warm en koud. Je bezoekt meerdere sauna’s, op verschillende temperaturen. En tussendoor kun je heerlijk afkoelen in de buitenlucht, in douches, een dompelbad of het zwembad. Afkoelen is een essentieel onderdeel nadat je een sauna hebt bezocht. De afwisseling tussen het zweten en het afkoelen zorgt  voor een reiniging van de huid. Nóg een voordeel dus; sauna zorgt voor een gezondere huid.

Wist je dat je bij Thermen Berendonck heerlijk kunt afkoelen in de diverse baden, waaronder een koud dompelbad. Ook kun je heerlijk afkoelen in de afkoelgrot of de lotustempel. Ideaal dus voor de afwisseling tussen warm en koud.

Overige onderwerpen

Wij informeren je graag over de volgende onderwerpen:

De sauna is een prima ondersteuning voor een programma om af te vallen, maar van alleen een bezoek aan de sauna wordt je niet slanker. Dit geldt ook voor de infrarood sauna, ondanks berichten op internet en in de pers. De warmte van de sauna heeft wel een reinigende werking op het lichaam.

Lees hier meer.

Een regelmatig bezoek aan Thermen Berendonck kan een positief effect hebben op astmapatiënten en verlicht symptomen van astma. Een gezonde levensstijl helpt klachten te verlichten, in het rijtje van gezonde voeding en sporten kan je een bezoekje aan de sauna ook prima een plaats geven.

Lees hier meer.

Een bezoek aan de sauna is in het algemeen niet schadelijk voor de huid. Een niet besmettelijke huidaandoeding is geen reden om niet naar de sauna te gaan. Een bezoek aan Thermen Berendonck kan in sommige gevallen zelf de symptomen van een huidaandoening verminderen. 

Lees hier meer. 

Loop je met reumatische klachten? Overleg dan altijd eerst met je arts of het in jouw situatie verstandig is om Thermen Berendonck te bezoeken. 

Lees hier meer.

Beginnende spataderen, zonder medische klachten vormen geen contra indicatie voor een bezoek aan de sauna. Zorgen jouw spataderen voor klachten zoals loom en zwaar gevoel in je benen, rusteloze benen, bloeding bij stoten en pijn, dan raden wij een bezoek aan de sauna af.

Lees hier meer.

Als hartpatiënt kun je in principe gewoon van een dagje sauna genieten. Echter wordt saunagebruik in het eerste half jaar na een hartinfarct afgeraden. Dat is wellicht goed nieuws, maar voordat je besluit naar de sauna te gaan, moet je vanzelfsprekend eerst even met je behandelend arts overleggen.

Lees hier meer. 

Een dagje sauna is een weldaad voor lichaam en geest, ook als je last hebt van aambeien. Maar indien er af en toe bloedverlies optreedt raden wij aan om het saunabezoek tijdelijk uit te stellen.

Lees hier meer. 

Gebruik jij lithiummedicatie dan dien je toestemming te krijgen van jouw behandelend arts voordat je een dagje sauna plant. De onttrekking van zout aan het lichaam, door de transpiratie in de sauna, kan leiden tot een te hoge dosis lithium in het bloed.

Lees hier meer.

De legionella bacterie komt veel voor in zoetwatersystemen, maar door het regelmatig onderhouden en schoonmaken van onze installaties voorkomt Thermen Berendonck het ontstaan van deze bacterie. 

Lees hier meer. 

Alhoewel contactlenzen bestand zijn tegen de condities in de sauna, blijkt uit onze ervaring dat er soms toch klachten kunnen voorkomen. 

Lees hier meer.

Ontspanning is een prima medicijn ter voorkoming van te veel stress. En waar kan je nu beter ontspannen dan in de sauna's van Thermen Berendonck? We warmte die je als een deken omringt zorgt voor een diepe ontspanning van de spieren en de magisch rustgevende omgeving van Thermen Berendonck zorgt voor de geestelijke ontspanning.

Slik je medicijnen tegen stress? Raadpleeg dan altijd eerst jouw behandelend arts voordat je een dagje sauna inplant. 

Lees hier meer.

Diabetes is geen reden om niet te kunnen genieten van een dagje sauna. Echter adviseren wij altijd om dit eerst te overleggen met jouw behandelend arts. Dit geldt voor zowel diabetes type 1 als type 2 patiënten.

Lees hier meer.

Zwangerschap en een saunabezoek gaan prima samen. De ontspanning  is goed voor zowel de moeder als het kind. Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

Lees hier meer.

Problemen met je bloeddruk hoeft geen reden te zijn om Thermen Berendonck niet te bezoeken. Je moet echter wel weten hoe je hier mee om moet gaan. 

Lees hier meer. 

Thermen Cadeau

Geen mooier cadeau dan ontspanning in het vooruitzicht. Geef een Thermen Cadeau!

Ontdek meer

100% duurzaam!

Thermen Berendonck is het meest duurzame en innovatieve wellnessresort van Europa.

lees verder

Maak een keuze.