Sauna en bloeddruk

Problemen met de bloeddruk hoeven geen reden te zijn om een dagje sauna uit te stellen, mits je weet hoe je hiermee in de sauna moet omgaan. De bloeddruk is de druk van het vocht in de slagaderen en deze wisselt tijdens een saunaronde. Tijdens een saunaronde verwijden en vernauwen de bloedvaten zich, waardoor de bloeddruk tijdens het saunabezoek wisselt. De spiertjes van de bloedvaatjes worden zo 'getraind', waardoor de bloedvaten in goede conditie blijven. Regelmatig saunabezoek heeft zo een enigszins regulerende werking op de bloeddruk.

Sauna en een hoge bloeddruk

Door de hoge temperatuur in de sauna zal de lichaamstemperatuur wat stijgen en je lichaam reageert hierop door de bloedvaten, vooral de bloedvaatjes in de huid, te verwijden. Het bloed ondervindt dus minder weerstand, waardoor de bloeddruk daalt. Heb je te maken met een verhoogde of hoge bloeddruk, dan moet je vooral voorzichtig zijn met het afkoelen. Door de afkoeling vernauwen de bloedvaten zich weer, waardoor de bloeddruk zal gaan stijgen. Laat de afkoeling daarom geleidelijk plaatsvinden, voordat je het dompelbad te gebruiken.

Een bezoek aan de sauna met een hoge bloeddruk hoeft dus geen probleem te zijn. Als je nog twijfelt en een verhoogde of hoge bloeddruk heeft, of medicijnen gebruikt om de bloeddruk te reguleren, raden wij je aan eerst jouw behandelend arts te raadplegen. 

Sauna en lage bloeddruk

Heb jij  een (te) lage bloeddruk, dan moet je juist voorzichtig zijn met opwarming in de sauna. Deze veroorzaakt een verdere daling van de bloeddruk, waardoor je mogelijk last kunt krijgen van duizelingen of flauwvallen. Vermijd de warmste plekken in de sauna en, indien mogelijk, laat je vergezellen door partner, vriend of vriendin. Wij adviseren je aan niet te lang in de sauna te blijven zitten en bij het verlaten van de sauna even op de onderste bank te gaan zitten met de benen naar beneden.

Saunabezoek met een lage bloeddruk is zeer goed mogelijk, maar ook hier geldt als je twijfelt of medicijnen gebruikt het verstandig is eerst jouw behandelend arts te raadplegen.

Met hoge of lage bloeddruk naar de sauna

Problemen met de bloeddruk hoeven geen reden te zijn om de sauna niet te bezoeken, als je maar weet hoe je hiermee in de sauna moet omgaan. Bij Thermen Berendonck geniet je van 16 verschillende typen sauna's waar je uit kunt kiezen. Heb jij een hoge of lage bloeddruk? Informeer bij onze medewerkers van het saunaplein, zij kunnen jou de meest geschikte sauna’s laten zien.

Thermen Cadeau

Geen mooier cadeau dan ontspanning in het vooruitzicht. Geef een Thermen Cadeau!

Ontdek meer

100% duurzaam!

Thermen Berendonck is het meest duurzame en innovatieve wellnessresort van Europa.

lees verder

Maak een keuze.