Hartproblemen en sauna

Mensen met hartproblemen kunnen in principe gewoon gebruiken maken van onze sauna's. Alleen in het eerste half jaar ná een hartinfarct wordt dit afgeraden. Medisch onderzoek heeft vastgesteld dat regelmatig saunagebruik bij patiënten met chronisch hartfalen een verhoging van de inspanningscapaciteit en een verbetering van de hartconditie tot gevolg kan hebben (bron: www.ajconline.org/article/S0002-9149(11)02558-6/abstract). Dat is dus erg goed nieuws, maar voordat je een dagje komt ontspannen bij Thermen Berendonck, moet je dit wel even overleggen met jouw behandelend arts. 

Effect van de sauna op hartproblemen

Wisselingen van warm naar koud doet de bloedvaten doen verwijden en vernauwen. Hierdoor, schommeltje de bloedruk nogal tijdens een dagje sauna. De hartslag neemt daardoor toe, waardoor er meer bloed door het lichaam wordt gepompt. De verwijding van de bloedvaten zorgt voor een betere doorbloeding van de weefsels, maar heeft ook een tijdelijke verlaging van de bloeddruk tot gevolg. Tijdens de koeling gebeurt het omgekeerde: de bloedvaten vernauwen zich, wat een stijging van de bloeddruk tot gevolg heeft.

Om jou handvaten te geven hebben wij hieronder een aantal richtlijnen geschreven voor een veilig dagje sauna.

Indien je arts geen medische gronden ziet om het saunabezoek af te raden, dien je bij het gebruik van de sauna toch een paar zaken in acht te nemen:

  • Bezoek de sauna niet direct na een zware inspanning.
  • Begin de sauna met een warm voetbad, waarna je je voeten goed afdroogt.
  • Drink voldoende mineraalwater tijdens en na een rondje sauna.
  • Ga niet op de warmste plekken in de sauna zitten.
  • Blijf niet te lang in de sauna (maximaal 10 tot 15 minuten), waarvan je de laatste minuten rechtop zittend doorbrengt om duizeligheid te voorkomen.
  • Neem de tijd om geleidelijk en rustig af te koelen. Vermijd het dompelbad en de koude douche.
  • Neem na het gebruik van de sauna een halfuur rust.
  • Uiteraard moet je de sauna direct verlaten wanneer je je niet prettig voelt.

Dus ook als hartpatiënt kun je blijven genieten van de lichamelijke en geestelijke ontspanning in de magische omgeving van Thermen Berendonck. Naast de sauna's  kun je gebruikmaken van de rustruimten of genieten van de wandeling door onze sauna tuin. Er zijn meer dan 16 verschillende typen sauna's tot je beschikking. Schroom niet je medische conditie bij onze saunaplein-medewerkers te melden. Zij helpen je graag de voor jou meest geschikte faciliteiten uit te zoeken.

Van harte welkom bij Thermen Berendonck

Stress is een van de risicofactoren voor het krijgen van hartklachten en ziekte in het algemeen (bron: www.hartenvaatgroep.nl/leefstijl/risicofactoren.html). Ook als je niet van onze sauna's gebruik wilt of kunt maken, bent je van harte welkom in het beautycentrum van Thermen Berendonck. Hier geniet je van heerlijke massages, weldadige behandelingen en/of verfrissende gezichtsbehandelingen. Wanneer kom jij ontspannen? 

Thermen Cadeau

Geen mooier cadeau dan ontspanning in het vooruitzicht. Geef een Thermen Cadeau!

Ontdek meer

100% duurzaam!

Thermen Berendonck is het meest duurzame en innovatieve wellnessresort van Europa.

lees verder

Maak een keuze.