Verschillen tussen een sauna en een stoombad

Vaak worden de begrippen sauna en stoombad door elkaar gehaald. De overeenkomst is dat zowel een sauna als een stoombad warm aanvoelen, maar wat zijn de verschillen tussen een sauna en een stoombad?

Wat zijn de verschillen in luchtvochtigheid?

De luchtvochtigheid in een stoomcabine ligt veel hoger dan in een sauna. In een stoomcabine wordt water opgewarmd om stoom te verkrijgen. Deze stoom wordt vervolgens de cabine in gebracht.

Sauna's daarentegen hebben juist een heel laag vochtigheidsgehalte. In een sauna worden warme stenen gebruikt om droge lucht én een hoge temperatuur te creëren.

Wat zijn de verschillen in temperatuur?

De temperatuur in een stoomcabine ligt over het algemeen niet heel erg hoog in vergelijking met de meeste sauna's. Een stoombad heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 40 tot 50 graden celcius, terwijl de temperatuur bij sauna's vaak tussen de 70 en 100 graden celsius ligt. Hoe kan het dan dat een stoombad toch heel erg warm aanvoelt? Dit komt door de hoge luchtvochtigheid in de cabine.

Wist je dat Thermen Berendonck naast sauna’s ook heerlijke stoomcabines heeft? Bijvoorbeeld de Taj Mahal stoomcabine en de Isfahan stoomcabine? Waar jouw voorkeur ook naar uit gaat; bij Thermen Berendonck kun je er van profiteren. Reserveer nu jouw entree of bekijk onze arrangementen.

Kiezen voor een sauna óf voor een stoombad?

Wanneer kiezen voor een stoombad? 

Een stoomcabine heeft een aangetoonde positieve werking op mensen met ademhalingsproblemen of allergieën. De luchtwegen worden geopend door de vochtige lucht en het inademen van de stoom kan positief werken voor mensen met klachten als astma, bronchitis en hoesten. 

Wanneer kiezen voor een sauna?

Sommige mensen hebben moeite met vochtige omgevingen. In dat geval is een sauna een betere plek om te zijn ten opzichte van een stoomcabine. Ook mensen met reuma of acute infecties kunnen beter kiezen voor een sauna. Je hart moet in een stoombad veel harder werken dan in een sauna. Mensen met hart- en vaatziekten kunnen daarom veel beter gebruik maken van een sauna.

Kiezen voor sauna's én stoombaden?

Een sauna én een stoomcabine zijn dus verschillende wellness-faciliteiten. Daarom is het zeker mogelijk om tijdens jouw bezoek zowel gebruik te maken van sauna's én stoombaden op één dag. Hierbij profiteer je nog beter van de positieve werkingen van zowel een sauna als een stoombad. Daarnaast zul je er natuurlijk heerlijk ontspannen uitkomen.

Dus, sauna of stoombad? Waar ga jij voor?

Thermen Cadeau

Geen mooier cadeau dan ontspanning in het vooruitzicht. Geef een Thermen Cadeau!

Ontdek meer

100% duurzaam!

Thermen Berendonck is het meest duurzame en innovatieve wellnessresort van Europa.

lees verder

Maak een keuze.