Waarom is afkoelen belangrijk na een sauna bezoek?

Als je aan een sauna denkt, denk je vooral aan warmte en hoge temperaturen. Toch is het heel belangrijk dat je juist goed afkoelt nadat je in een warme sauna hebt gezeten. Waarom is afkoelen zo belangrijk en hoe kun je dit het beste doen?

Wat zijn de voordelen van goed afkoelen?

Nadat je ongeveer 15 minuten in een sauna hebt gezeten is je lichaam gemiddeld 1,5 graad opgewarmd. Het is belangrijk dat je de extra warmte weer kwijtraakt. Waarom is dit belangrijk?

  • Een koude douche zorgt voor een ontspannen gevoel.
  • Een koude douche zorgt ervoor dat je lichaam stopt met zweten.
  • Een koude douche zorgt voor een betere bloedsomloop.

Hoe kun je het beste koelen?

1. Start met koelen aan de buitenlucht

Als je uit een sauna komt, kun je het beste in de buitenlucht een wandeling maken. Denk hierbij goed aan je ademhaling, waardoor de warme lucht snel uit je longen gaat. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat een wandeling in de buitenlucht vaak niet genoeg is om voldoende af te koelen. Zeker in de zomer, als de temperaturen buiten hoger liggen, is aanvullende koeling noodzakelijk.

2. Afkoelen onder een douche

Vervolgens is het belangrijk om met koud water goed af te koelen. Denk hierbij aan een neveldouche, koude douche, koudwaterslang of een stortemmer. Tijdens het afkoelen is het belangrijk dat je niet in één keer afkoelt. Hieronder een kort stappenplan hoe je je lichaam het beste kunt afkoelen met water.

  1. Begin bij je voeten en werk zo naar boven. Ga vervolgens naar je handen en armen. Pak eerst je rechtervoet en been en vervolgens je linkervoet en been.
  2. Hierna kun je ook vanuit je handen naar je hart toewerken. Ook hier beginnen met je rechterhand en daarna je linkerhand.
  3. Vervolgens kun je langzaam naar je hoofd toewerken; om ook deze goed te koelen.

3. Afkoelen in een dompelbad

Afkoelen in het dompelbad is daarna nog een vervolgstap in het afkoelproces. Ondanks dat veel mensen dit erg koud vinden, kom je er met een heel ontspannen gevoel weer uit.

Kun je na het afkoelen direct weer de sauna in?

Nadat je goed hebt afgekoeld onder de douche en in het dompelbad, is het belangrijk om je lichaam weer even tot rust te laten komen. In deze periode (ongeveer 30 minuten)  is het dus niet verstandig om direct weer in een warme sauna of stoomcabine te gaan zitten.

Daarnaast is het heel belangrijk om na het afkoelen weer goed te drinken, aangezien je in de sauna veel vocht verloren bent.

Thermen Cadeau

Geen mooier cadeau dan ontspanning in het vooruitzicht. Geef een Thermen Cadeau!

Ontdek meer

100% duurzaam!

Thermen Berendonck is het meest duurzame en innovatieve wellnessresort van Europa.

lees verder

Maak een keuze.