Eerste keer naar de sauna?

Sauna tips en etiquette voor beginners

Ben je nog nooit bij een sauna -of wellnessresort geweest en overweeg je te gaan? Dan ben jij vast en zeker op zoek naar tips voor jouw eerste sauna ervaring. Hoe werkt een dagje sauna? En waar moet je rekening mee houden? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Met of zonder badkleding naar de sauna?

Voordat je jouw dagje sauna gaat reserveren, is het belangrijk om te weten op welk type dag je naar de sauna wilt. Een bezoek aan een sauna is in de meeste gevallen naakt. Echter kan het natuurlijk zijn dat je je hier niet prettig bij voelt, of omdat het niet mag vanuit bepaalde overtuigingen. Als dat het geval is kun je ervoor kiezen om op een badkledingdag naar de sauna te gaan. Op zo'n dag is het namelijk verplicht om badkleding te dragen en kun je de eventuele angst om naakt te gaan dus vergeten.

Op de meeste dagen is een sauna "gewoon" naakt. Overigens betekent dit niet dat iedereen overal maar naakt loopt. In grote delen van resorts is het namelijk verplicht om een badjas te dragen.

Tips voor je eerste keer sauna

 • Bekijk vooraf de website met faciliteiten, veelgestelde vragen en huisregels. Zo kun je je alvast voorbereiden op de ontspannen dag die je te wachten staat.
 • Vraag om een plattegrond of uitleg. Onze medewerkers staan je graag te woord om je vragen te beantwoorden en je wegwijs te maken voor jouw eerste sauna ervaring.
 • Begin niet direct met een te warme sauna en ga ook niet direct bovenin zitten. In veel sauna's kun je namelijk op meerdere verdiepingen zitten, maar bovenin is het warmer dan onderin. Bouw dit rustig op en zorg vooral dat je goed naar je lichaam luistert. 
 • Ga niet te lang in een sauna zitten. In de saunacabines hangt een zandloper, welke standaard staat ingesteld op vijftien minuten. Echter blijft het belangrijkste; luister naar jouw eigen lichaam. Heb je het gevoel dat je toe bent aan verkoeling; doe dit dan ook.
 • Zorg dat je goed koelt nadat je in een sauna bent geweest. Lees hier meer over waarom koelen belangrijk is.

 

Wat neem je mee voor een dagje sauna?

Ben jij klaar voor jouw dagje sauna? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je vooraf je tas goed inpakt. Lees hier wat je allemaal mee moet nemen voor een dagje sauna.

Sauna regels en sauna etiquette

We willen ook nog graag wat sauna regels en sauna etiquette met je delen. De meeste standaard regels zijn wel terug te vinden op de website van het wellnessresort. Het is aan te raden deze vooraf door te lezen, zodat je weet waar je aan toe bent. Hieronder een overzicht van de belangrijkste sauna etiquette:

 • Zorg dat je respect hebt voor andere gasten en werknemers.
 • Neem in een saunacabine volledig plaats op je handdoek. Hierdoor valt jouw zweet op de handdoek en niet op de banken.
 • Zorg dat je niet naakt door het hele complex wandelt. Het is beter om een handdoek of badjas om te doen. Het enige moment dat je naakt buiten loopt is op het moment dat je bezig bent met een afkoelronde. In restaurants is het zelfs verplicht om een badjas te dragen.
 • Ga niet met je benen wijd in een sauna zitten of liggen. Dit is onaangenaam voor andere saunagasten.
 • Zorg dat je stil bent. In sauna-cabines is het niet toegestaan te praten of fluisteren.
 • Intieme handelingen zijn absoluut niet toegestaan. Ook als dit gewenst is (bijvoorbeeld met je partner) is dit verboden.
 • Het is niet toegestaan om apparaten die voorzien zijn van een camera mee te nemen. Deze kun je in je kluisje achterlaten. Ook in de kleedruimtes mag je je telefoon al niet meer gebruiken. Wil je dus nog even je berichten checken? Doe dit dan voordat je de kleedruimte in gaat.
 • Zorg dat je voldoende afstand hebt van andere gasten. Het is niet prettig als je te dicht op elkaar zit.

Ben jij klaar voor jouw eerste dagje sauna? Dan is het tijd om te gaan boeken. Benieuwd naar de sauna's en baden van Thermen Berendonck?

Thermen Cadeau

Geen mooier cadeau dan ontspanning in het vooruitzicht. Geef een Thermen Cadeau!

Ontdek meer

100% duurzaam!

Thermen Berendonck is het meest duurzame en innovatieve wellnessresort van Europa.

lees verder

Maak een keuze.